Rollspel, experiment och bockar på äventyr
Ibland får vi mejl från skolor eller förskolor som inte bara har läst, utan även arbetat med Lilla Piratförlagets böcker. Det är så klart jätteroligt att höra vad som händer med böckerna när de lämnat bokhandeln och nått ut till läsarna!
En av de böcker som har använts mycket i skolundervisning är Janne Tellers Om det var krig i Norden. Till denna finns en kostnadsfri lärarhandledning att ladda ner här.
På Ekillaskolan i Märsta har man arbetat med demokratibegreppet, bland annat utifrån Om det var krig i Norden. Många ämnen har involverats och i klass 8C2 fick eleverna både gruppuppgifter och individuella uppgifter som anknöt till boken. Här kan du läsa mer om elevernas arbetsuppgifter.
Resultatet blev både rollspel, som improviserades fram, redigerades och filmades, samt photostories om demokrati eller bilder som illustrerade ordet ”hemland”. Titta in på denna sida för att ta del av elevernas omfattande arbete.
Även klass 7A på samma skola har arbetat intensivt med boken. Klassen har bland annat gjort uppgifter utifrån boken, men också bloggat om den vilket du kan se här. I bägge klasserna har lärarna också kommit på egna passande uppgifter, utöver dem som finns i lärarhandledningen.
I samband med att Om det var krig i Norden utkom ordnade Teskedsorden tillsammans med Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne en uppsatstävling på temat tolerans, empati och medmänsklighet. Felicia Elm Bengtsson från Svenska Balettskolan i Göteborg vann tävlingen tillsammans med sin klass och hennes bidrag Den röda jackan kan du läsa här.
– – –
En annan bok som har lockat till fördjupning är Doktor Proktors pruttpulver av Jo Nesbø. I Söderköping har fem klasser i årskurs fyra under våren arbetat med projektet Doktor Proktor – ett samarbete mellan biblioteket, Vetenskaparna och Kulturskolan. Projektets syfte är att väcka lust till lärande genom att eleverna får läsa och parallellt delta i olika aktiviteter.
Under fem veckor har eleverna arbetat med projektet som inte bara bestått av högläsning av boken, utan även utforskning av de olika sinnena, egna experiment i klassrummet, dramatiseringar med koppling till boken och slutligen samtal om bokens innehåll och de fem veckornas upplevelser. Projektet uppmärksammades även i Folkbladet!
– – –
Bockarna Bruse på badhuset av Bjørn F. Rørvik och Gry Moursund utnämndes i våras till Årets bästa bilderbok av Bokjuryn. Klippans kommun valde i år att dela ut 200 exemplar av just Bockarna Bruse på badhuset till kommunens alla sexåringar, något som uppmärksammades här.
Bilderboken har använts på olika sätt i förskoleklasserna och under våren har biblioteket i Klippan haft en stor utställning, där barnen i bilder funderat på annat som bockarna kan göra.
Här följer några av barnens fina bilder: