Följ oss på sociala medier:

En prins i Berlin

Är nyligen hemkommen från Berlin. En verklig kulturstad, i ständig rörelse. Jag besökte flera konstutställningar och museer, bland andra Bode Museum som är makalöst vackert och alltid värt ett besök. Nu samlar Bode in pengar till att köpa in ett nytt verk till samlingen:

Det första man ser är ett barn med mössan på svaj. Men den självsäkra blicken, den stärkta kragen och den kraftiga guldkedjan avslöjar att det är en blivande kung. Bysten föreställer Frankrikes Heinrich III (1551-1589) och är skapad av Germain Pilon kring 1570. När man möter ett porträtt som detta uppstår en tidlöshet – tänk att få möta en människa som levde för 440 år sedan. Samma svindlande känsla kan man få i mötet med en riktigt bra text, oavsett när den är skriven.

En gång på flyget hamnade jag bredvid en kille, ungefär i Heinrichs ålder. Vi började prata och killen frågade vad det var jag satt och läste. När jag visade honom texten, förklarade vad boken handlade om och berättade att den var skriven på 1700-talet utbrast han: ”Men du är lurad! Det här är skrivet med en dator och det fanns inga datorer på 1700-talet!”

Han blev mäkta imponerad när han förstod hur texter lever vidare. Och det är ju bara att instämma. Visst är det märkvärdigt.

 


Kommentarer

Lämna en kommentar