Följ oss på sociala medier:

IBBY:s världskongress i London

I helgen hölls IBBY:s världskongress i London, med delegater från över 50 länder på plats. Temat för kongressen var översättning och migration – ett tema som passade två av talarna extra bra: Shaun Tan och Kitty Crowther.

När jag arbetade med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) hade jag förmånen att få träffa dessa två illustratörer. Och jag har lyssnat på dem flera gånger. Varje gång öppnas en ny dörr till deras mångfacetterade konstnärskap.

Här är en bild på Shaun Tans hand medan han tecknar en rädd vombat som sitter på ett bord …

Vartannat år delar IBBY ut den prestigefyllda HC Andersen medaljen till en författare och en illustratör. I år mottog María Teresa Andruetto (författare) och Peter Sís (illustratör) medaljerna till publikens jubel. Peter Sís höll ett mycket fint tal där han främst tackade sin mentor Maurice Sendak.

 

Som på alla kongresser, bokmässor och festivaler är det de spontana möten som uppstår i vimlet som är roligast och oftast mest givande. Så även i London! Som ledamot i IBBY Sveriges styrelse hade jag stort utbyte av att träffa IBBY-representanter från våra nordiska grannländer. Vi enades om att fördjupa samarbetet och att gemensamt arbeta för att nordisk barnlitteratur och forskning syns mer på nästa IBBY kongress 2014.


Kommentarer

Lämna en kommentar