Följ oss på sociala medier:

Arkiv för augusti, 2012

Hej, det är jag! frontar Läseposten

Inga kommentarer

Barnens Bokklubbs medlemstidning Läseposten damp ner i brevlådan här på Lilla Piratförlaget i dag. Och finare tidning får man leta efter just nu – då hela framsidan är prydd av Nina E. Grøntvedts bokomslag till Hej, det är jag!.

Hej, det är jag är Barnens bokklubbs huvudbok denna månad och beskrivs av Läsepostens redaktör Lisa Jannerling som en bok som handlar om verkligheten och om vanliga tjejer och killar som gör vanliga saker. Lisa skriver:

”När man läser Odas dagbok blir hon levande som en människa som nästan hoppar ut ur boken. Som en kompis! Hon är så rolig, klantig och pinsam att man skrattar jättemycket. Alla hennes teckningar och handskrivna listor i dagboken gör att det blir ännu roligare. Men boken är också spännande och lite sorglig – precis som livet kan vara när man är 12 år. Kort sagt: Hej, det är jag! är en av de bästa böcker jag läst på väldigt länge.”

Här ser ni det fina uppslaget om Hej, det är jag i Läseposten! Här kan du läsa mer om boken och Nina E. Grøntvedt.


Bockarna Bruse i Japan

Inga kommentarer

Ett föredrag på IBBY kongressen i London hölls av Dr. Tomoko Masaki (Research Centre of Picturebooks i Osaka, Japan). Hon berättade om sin analys av en japansk utgåva av sagan om de tre Bockarna Bruse. Eftersom vi nyss givit ut Rørvik och Moursunds galna bearbetning Bockarna Bruse på badhuset så var det särskilt intressant!

 

Dr. Masaki har läst sagan om Bockarna Bruse med mängder med japanska barn och studerat deras reaktioner. Mycket kortfattat kan man sammanfatta hennes tolkning så här: De tre bockarna Bruse representerar tre olika stadier i barns utveckling. Den lilla bocken Bruse är rädd och osäker och måste vänta med att konfrontera trollet, mellanbocken har lite mer självförtroende, men är ännu inte mogen att möta trollet.  Den stora bocken är stark och helt redo att möta trollet. Bron över till andra sidan symboliserar övergången från ett stadium till ett annat, vägen mot vuxenlivet, och trollet som vaktar bron representerar de oundvikliga utmaningar man möter i livet. Trollet behövs – utan troll ingen utveckling.

En intressant sak Dr. Masaki berättade om var hur barnens kroppsspråk förändrades under själva högläsningen. När den minsta bocken ska gå över bron tenderade barnen att sitta hopkrupna och lite rädda. När mellanbocken trampar mer självsäkert sträckte barnen på sig och när största bocken Bruse klampar över bron ställde sig flera av barnen upp. Spännande hur barn identifierar sig så starkt med bockarna och reagerar rent fysiskt på högläsning, tycker jag.

Dr. Masaki har också frågat barn om hur många bockar som finns i berättelsen. De flesta svarar EN. Trots att boken klart och tydlig handlar om de tre bockarna Bruse. Men barnen förstår intuitivt undertexten och läser att de tre bockarna Bruse representerar tre olika stadier hos en och samma bock.

Jag gav förstås Dr. Masaki Bockarna Bruse på badhuset, så jag ser fram emot hennes tolkning av DJ MU MU.

 


IBBY:s världskongress i London

Inga kommentarer

I helgen hölls IBBY:s världskongress i London, med delegater från över 50 länder på plats. Temat för kongressen var översättning och migration – ett tema som passade två av talarna extra bra: Shaun Tan och Kitty Crowther.

När jag arbetade med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) hade jag förmånen att få träffa dessa två illustratörer. Och jag har lyssnat på dem flera gånger. Varje gång öppnas en ny dörr till deras mångfacetterade konstnärskap.

Här är en bild på Shaun Tans hand medan han tecknar en rädd vombat som sitter på ett bord …

Vartannat år delar IBBY ut den prestigefyllda HC Andersen medaljen till en författare och en illustratör. I år mottog María Teresa Andruetto (författare) och Peter Sís (illustratör) medaljerna till publikens jubel. Peter Sís höll ett mycket fint tal där han främst tackade sin mentor Maurice Sendak.

 

Som på alla kongresser, bokmässor och festivaler är det de spontana möten som uppstår i vimlet som är roligast och oftast mest givande. Så även i London! Som ledamot i IBBY Sveriges styrelse hade jag stort utbyte av att träffa IBBY-representanter från våra nordiska grannländer. Vi enades om att fördjupa samarbetet och att gemensamt arbeta för att nordisk barnlitteratur och forskning syns mer på nästa IBBY kongress 2014.


Nymöblerat och nytt i bokhyllan!

Inga kommentarer

Under den senaste veckan har vi inte bara skött våra vanliga jobb här på förlagen. Vi har även rensat ut ett helt rum, möblerat om, skruvat ihop (avancerade) IKEA-möbler och strukturerat om de fullproppade bokhyllorna.

Men skam den som ger sig – för fint blev det till sist! Med en till bokhylla på plats har Lilla Piratförlaget nu också brett ut sig lite mer och berett plats för vinterns alla spännande böcker.

Mitt i allt kom dessutom en trevlig överraskning. En kartong fylld av den femte och senaste delen i bokserien om spöket Milla.

Så här fin blev Mystiska Milla och Frihetsgudinnans hemlighet, som är skriven av Unni Lindell och illustrerad av Fredrik Skavlan. Boken släpps den 19 september och du kan läsa mer om den här!


Höstigt på BTJ:s Förlagsdagar

Inga kommentarer

Medan Erik i går snöade in sig på vintern (han var i Göteborg, trots allt…) höll jag mig kvar i den just påbörjade hösten. Med en tygväska fylld av nyss släppta och snart kommande böcker var dagens destination istället Stadsbiblioteket. Där höll nämligen BTJ Förlagsdagar för bibliotekarier från hela landet, vilka gavs möjlighet att lyssna och titta på när de olika barn- och ungdomsförlagen presenterade sina nya titlar.

Några av höstens böcker har ju redan släppts, men det kändes också jättekul att äntligen få visa upp september månads pärlor! Efter presentationen tömdes bokbordet snabbt och alla kataloger tog slut. För er som missade en katalog är det dock bara att göra ett klick här nere för att kolla in eller ladda ner höstens fina katalog – vars framsida pryds av den nya duon Pom och Pim!

<—– Rykande färska höstnyheter!


På väg mot vintern!

Inga kommentarer

Nu sitter jag på tåget på väg mot Göteborg där jag ska presentera Lilla Piratförlagets vinterböcker för tre bokkedjor. Vi träffar återförsäljarna sex månader innan utgivning för att ge dem chansen att planera sina inköp och kampanjer. Och det blir en riktigt spännande vinter kan jag lova – med såväl kända som (än så länge) okända namn!

 


I din bokhandel nu – Om det var krig i Norden

En kommentar

Den 15 augusti släppte Lilla Piratförlaget Janne Tellers Om det var krig i Norden. Boken har fått stor uppmärksamhet och strålande recensioner runt om i Europa. När den nu kommer på svenska är handlingen förlagd till Sverige där en nationalistisk diktator tagit över landet. I den lilla boken, som är utformad som ett pass, försätts läsaren i flyktingens position och författaren väcker frågor om tolerans och medmänsklighet.

I samband med boksläppet har Lilla Piratförlaget framställt en lärarhandledning som kan laddas ned kostnadsfritt för att användas i högstadie- och gymnasieklasser. Lilla Piratförlaget samarbetar även med Teskedsorden i ett projekt om tolerans i skolor i Göteborg, där utvalda högstadieklasser får ta del av lärarhandledningen samt får en klassuppsättning av Om det var krig i Norden.

Under bokmässan i Göteborg i september, kommer Janne Teller även att tilldelas Teskedsordens bokpris för Om det var krig i Norden. Ett pris som delas ut årligen till en författare som skrivit en bok i Teskedsordens anda.

Janne Teller finns på plats under hela bokmässan för att i olika sammanhang tala om sin bok. Mer info om detta kommer senare, men om du vill planera in din mässa redan nu hittar du Janne Tellers programpunkter här!


Festival med ordet i centrum

Inga kommentarer

I helgen var det premiär för Sigtuna Litteraturfestival. Lilla Piratförlaget var på plats tillsammans med Ulf Stark, aktuell med nyutgåvan av Kan du vissla Johanna. Boken släpps egentligen först i mitten av september, men när vi fick höra att Sigtuna Litteraturfestival skulle gå av stapeln bestämde vi oss för att ha smyglansering där.

Det var fullsatt på Sigtuna Museum när Ulf Stark berättade om bokens tillkomst och vidunderliga historia. Boken skrevs på en skidsemester utan snö, när Ulf skulle visa sina barn hur en författare arbetar. Att boken sen skulle komma att bli Augustnominerad, översatt till en mängd språk, vinnare av prestigefyllda Deutsche Jugendlitteraturpreis, filmatiserad, visad varje julafton de nästkommande 18 åren och – kort sagt – bli en klassiker, kunde nog ingen i fjällstugan ana.

Snart finns alltså boken tillgänglig igen, i sitt originalformat, illustrerad av Anna Höglund. För er som missade Sigtuna Litteraturfestival kan vi trösta med att Ulf även kommer till bokmässan i Göteborg – missa det inte!


Hurra för Veke!

Inga kommentarer

Fredagen var Vekes, Emmas och Charlottas stora dag då det äntligen hade blivit dags att fira Veke och den röda baddräkten!

Releasefesten hölls på fina Bokslukaren på Mariatorget där det hade dukats upp snittar, vin och saft, samt självklart ett gäng nytryckta Veke-böcker.

Vekes skapare Charlotta Lannebo och Emma Göthner var så klart på plats och överöstes med blommor, kramar och fina ord.

Bokslukaren var fullproppat av folk hela kvällen och Veke-böckerna signerades och gick åt i en rykande fart.

             

Nu finns också Veke och den röda baddräkten ute i handeln så det är bara att kila till närmsta bok- eller webbhandel för att köpa dig ett ex!


Höstens böcker på plats!

Inga kommentarer

Medan vi andra har latat oss på stranden, i sommarstugan eller bland blåbärssnåren har tryckerierna jobbat hårt i sommar. Nu finns nästan samtliga av höstens böcker på plats här på förlaget!

Det blir en spännande höst där fantastiska författare och illustratörer bjuder på allt från barnboksäventyr för de allra minsta, till ett annorlunda och intressant tankeexperiment för ungdomar.

Låt oss presentera:

* Pom och Pim av Lena och Olof Landström (släpps den 12/9)

* Veke och den röda baddräkten av Charlotta Lannebo och Emma Göthner (släpps den 15/8)

* Vad gör Varulven när han inte bits? av Johan Wanloo (släpps den 19/9)

 

* Kan du vissla Johanna av Ulf Stark och Anna Höglund (släpps den 12/9)

* Den eviga eldens magi: Alex och Corinthia + Eldmagikernas torn av Patrik Bergström (släpps den 5/9)

* Om det var krig i Norden av Janne Teller (släpps den 15/8)